Overvej din egen forretning eller en, du kender. Hvilke udfordringer står den overfor lige nu? Hvordan tror du, markedsanalyse kunne hjælpe med at løse disse udfordringer?
Indholdsfortegnelse
ToggleEstimeret læsetid: 7 min.
Hvad er en markedsanalyse?
Markedsanalyse er ikke blot en teknisk øvelse, men en metode, der, når den praktiseres korrekt, kan afsløre indsigter om jeres marked, kunder og ikke mindst kolleger.
Tænk på en nylig beslutning, I har taget i jeres virksomhed.
Hvordan kunne bedre dataindsigter have påvirket denne beslutning?
Udtrykket “markedsanalyse” betyder at indsamle, registrere og studere data, således at den virksomhed, som markedsanalysen omhandler, kan få hjælp til at opfatte og vurdere sine potentielle kunder og det marked, den henvender sig til.
Da analysen hænger nøje sammen med de indsamlede data, er det nødvendigt at indsamle data, før man kan gå videre med markedsanalysen.
Og netop for at opfylde dette mål er dataindsamlingen den afgørende del af ethvert markedsanalyseprojekt.
Her skal I indsamle kundeinformation og markedsinformation for at hjælpe jer med at forbedre kvaliteten af jeres varer og tjenesteydelser eller fremstille nye produkter, såvel som i udarbejdelsen af forretningsplaner.
Så hvordan laver I en markedsanalyse?
Markedsanalyse: En trinvis guide
At foretage en markedsanalyse kan virke som en udfordrende opgave, men det behøver ikke at være tilfældet. Det er en struktureret proces, der kan give uvurderlige indsigter og drive jeres virksomheds vækst og innovation.
Her er en detaljeret gennemgang af faserne i en markedsanalyse:
1. Identifikation og definition af problemet
Før I kan finde en løsning, skal I præcist identificere problemet.
Den indledende fase kræver, at I dykker ned i jeres forretnings nuværende situation for at identificere mulige udfordringer – det kan være alt fra at introducere et nyt produkt til udfordringer med distributionen.
Det kan f.eks. være, at I vil undersøge: “Hvordan skaber vi en konkurrencedygtig distribution til Norge og Sverige?”
Ved at formulere spørgsmålet har I reduceret mængden af data, I skal forholde jer til og indsamle.
I har ikke brug for at vide alt om markedet, når I blot vil undersøge en konkret udfordring, så der er ingen grund til at indsamle overflødig data og bruge ressourcer på det.
Dette trin sætter scenen for hele jeres markedsanalyse, så vær så præcis som muligt.
2. Fastsættelse af mål, budget og tidsplaner
Nu hvor I har et klart defineret problem, skal I sætte klare mål for analyses.
Hvad håber I at lære, og hvordan vil denne viden påvirke jeres beslutningstagning?
På dette trin skal I også være realistiske omkring, hvor mange ressourcer (tid, penge og arbejdskraft) I er villige til at investere i markedsanalysen.
Ved at fastsætte budgetter og tidsfrister holder I projektet på sporet og sikrer, at det forbliver fokuseret og effektivt.
3. Fastlæggelse af analysemetode
Med jeres mål på plads er det tid til at vælge en metode.
Vil gør brug af spørgeskemaer? Afholde fokusgrupper? Eller måske dykke ned i eksisterende data for sekundær forskning f.eks. via Google Scholar?
Jeres valgte metode skal afspejle de mål og ressourcer, I har til rådighed. Det kan f.eks. være tids- og ressourcekrævende at lave fokusgrupper samtidig med analyse af spørgeskemaer. Så hvis jeres ressourcer er begrænsede, kan I med fordel vælge en metode, som er mindre krævende, men som stadig vil give jer de ønskede resultater.
Dette trin indebærer også at designe analysemetoden og sikre, at den vil indsamle de data, I har brug for. I skal altså designe spørgsmål o.l., som er valide for den information, I gerne vil blive klogere på.
“Hvilke firmaer distribuerer til Finland?”, er altså ikke et relevant spørgsmål, hvis I undersøge distribution til Norge og Sverige.
4. Indsamling af data
Her begynder det sjove – selve dataindsamlingen.
Uanset om I sender spørgeskemaer, foretager telefoninterviews eller overvåger forbrugeradfærd, er det afgørende at sikre, at jeres dataindsamling er struktureret, konsistent og pålidelig. Præcision er her nøglen til gyldige, pålidelige resultater.
Det kan f.eks. være, at I finder ud af, at de data, som I indsamler, faktisk ikke kan gøre jer klogere på problemet, I har defineret. Så skal indsamlingen selvfølgelig tilpasses, så I får den rette data.
5. Organisering, analyse og præsentation af data
Endelig, med alle jeres rådata på hånden, er det tid til at omdanne tal og kommentarer til brugbar indsigt.
Dette indebærer at organisere jeres data (ofte ved hjælp af forskellige softwareværktøjer som f.eks. NPS – Net Promoter Score), analysere resultaterne for at identificere mønstre eller tendenser og derefter præsentere disse fund på en klar, forståelig måde.
Jeres resultater skal ikke blot pege på konklusioner; de skal også informere om strategi og handling, ellers vil I formentlig ikke se de store ændringer.
Ved at følge disse trin i jeres markedsanalyse sikrer I, at undersøgelsen ikke kun er grundig og præcis, men også værdifuld og anvendelig, hvilket fører til informerede beslutninger, der kan forme fremtiden for jeres virksomhed.
Valg af analysemetoder
Når I dykker ned i de metodologiske overvejelser bag markedsanalyse, mødes I af et spektrum af tilgange, der hver især har sine fordele afhængigt af din specifikke situation. Disse omfatter:
Kvalitativ versus kvantitativ data: Mens kvantitativ data bruger numeriske data til at identificere statistisk signifikante tendenser, lader kvalitativ data jer udforske dybere indsigter og meninger gennem interviews, observationer og fokusgrupper.
Overvej endemålet: Er I ude efter målbare, brede markeds tendenser eller søger I at forstå de underliggende motiver og holdninger?
Primær versus sekundær data: Primær data involverer indsamling af originale data direkte fra kilden og er skræddersyet til dine specifikke behov. Sekundær data udnytter allerede eksisterende data, hvilket kan spare tid og ressourcer, men det kan mangle relevans eller aktualitet.
Balancering mellem disse to kan give en omfattende indsigt, der både er kost-effektiv og skræddersyet til jeres formål.
Moderne digitale dataindsamlingsteknikker: I den digitale tidsalder er nye værktøjer, såsom ChatGPT, sociale medieanalyser og online adfærds-tracking, blevet uvurderlige.
Metoder tillader realtids analyse af forbrugeradfærd og kan give indsigt i trends, som traditionelle metoder måske overser.
At vælge den rigtige kombination af metoder afhænger af jeres tidsramme, budget, og præcist hvilken indsigt I søger at få fra analysen. Husk, at en multimetodisk tilgang ofte vil være den mest robuste, da den sikrer, at jeres resultater er valide fra flere vinkler.
Faldgruber og tips til markedsanalyse
På trods af utallige fordele er markedsanalyse ikke uden sine udfordringer.
Her er nogle faldgruber, I bør undgå, og tips til at gøre analysen så gnidningsfri som muligt:
Utilstrækkelig forberedelse: At springe ind i dataindsamling uden en klar plan kan føre til forvirrende eller ubrugelig information. Sørg for at definere jeres mål klart og forstå, hvilke spørgsmål I forsøger at besvare, før I begynder markedsanalysen.
Ignorerer konteksten: Markedet er ikke en isoleret enhed og er påvirket af en bred vifte af eksterne faktorer, fra økonomiske skift til kulturelle trends. Forbliv lydhør over for disse faktorer, og forsøg at forstå, hvordan de kan påvirke jeres specifikke marked.
Overvægt på kvantitative data: Mens tal kan fortælle meget, fortæller de ikke altid hele historien. Brug kvalitative metoder til at udfylde hullerne og give kontekst til jeres kvantitative resultater. Dette vil give en mere fyldestgørende forståelse af markedet og jeres problem.
Undladelse af at validere sekundære data: Når I anvender eksisterende forskning, er det kritisk at vurdere dens kilde, aktualitet, og relevans for jeres undersøgelse. Forældet eller partisk information kan føre til misvisende konklusioner.
Manglende opfølgning: Markedsanalyse er ikke et engangsprojekt men en løbende proces. Markeder ændrer sig, og forbrugeradfærd skifter. Konstant overvågning og opdatering af jeres analyse sikrer, at I ikke træffer beslutninger baseret på forældet information.
Ved at undgå disse faldgruber og inkorporere tipsene vil jeres markedsanalyse være på rette spor til at levere de klare, handlingsorienterede indsigter, der kan drive jeres forretning fremad.
Så hvordan kan en markedsanalyse se ud?
Et eksempel på en markedsanalyse
Lad os forestille os, at du er ejer af en virksomhed, “Hyggehjem,” der sælger håndlavet interiør online. Du overvejer at udvide din produktlinje til også at omfatte bæredygtige indendørs planter.
Før du tager dette skridt, beslutter du dig for at foretage en markedsanalyse for at forstå markedets potentiale og forbrugerinteresse.
Her er, hvordan du kunne anvende markedsanalysefaserne
Fase 1: Identifikation og definition af problemet
Problemstillingen identificeres som: “Er der et tilstrækkeligt marked for bæredygtige indendørs planter blandt nuværende og potentielle kunder af Hyggehjem, og hvad er kundens præferencer i forhold til denne type produkt?”
Fase 2: Fastsættelse af mål, budget og tidsplaner
Målet med din analyse er at afgøre, om der er en efterspørgsel efter bæredygtige planter, og hvilke specifikke underkategorier (f.eks. luftrensende planter, dekorative planter osv.) kunderne er mest interesseret i.
Du fastsætter et budget på 20.000 DKK og giver dit markedsføringsteam to måneder til at gennemføre analysen. Husk altid at definere rammerne, så hverken du eller andre bliver skuffede over ikke at imødekomme forventningerne.
Fase 3: Fastlæggelse af analysemetode
Du vælger at bruge en kombination af online spørgeskemaer sendt til din nuværende kundedatabase og potentielle kunder via sociale medier samt dybdegående interviews med nøglekunder.
Du beslutter også at analysere data fra industrirapporter for at forstå det bredere marked.
Fase 4: Indsamling af data
Din virksomhed udsender spørgeskemaet og begynder at indsamle svar. Samtidig holder dit team individuelle interviews, der giver dybere indsigt i forbrugernes ønsker og bekymringer. I mellemtiden gennemgår du markedsrapporter og data for at fange branchens tendenser.
Fase 5: Organisering, analyse og præsentation af data
Efter dataindsamlingen organiserer dit team svarene og bemærker, at der er en stærk interesse for bæredygtige planter, især blandt kvinder i alderen 30-45 år, som også viser høj bekymring for miljøet.
Der er en markant præference for luftrensende planter.
Disse data præsenteres i en letforståelig rapport komplet med infografikker og anbefalinger: at udvide produktlinjen og måske indføre særtilbud eller loyalitetsprogrammer for denne gruppe.
Gennem denne proces har “Hyggehjem” ikke kun afgjort, at der er en gyldig interesse for en ny produktlinje, men virksomheden har også fået værdifulde oplysninger om, hvilken type produkter der sandsynligvis vil sælge bedst og hvilke marketingstrategier der kan være mest effektive.
Dette viser, hvordan en struktureret markedsanalyse kan tilføre konkret værdi og vejledning for beslutninger i en virksomhed.